Kto wymyślił kawę – kilka słów o kulturze picia kawy we Włoszech

Włoska kawa

Włosi zaczynają dzień od kawy. Zatem ja również od niej rozpocznę swój cykl dotyczący kuchni włoskiej.

Kawa pochodzi z Etiopii. Jest to kraj szczególnie bliski mojemu sercu, ponieważ to właśnie tam brałam ślub. Opowieści o tym, jak człowiek zorientował się, że wywar z kawy to jest to, sprowadzają się do jednej historii. Pewien etiopski pasterz, pasąc swoją trzodę, zobaczył, że jedno z jego zwierząt je liście jakiegoś krzewu (czy też drzewa). Widział później, że niesforny baranek (czy tam kózka) był tego dnia wyjątkowo ożywiony. Pasterz wrócił zatem w miejsce, w którym jego zwierzaczek jadł liście, zerwał ich trochę i zrobił z nich wywar. Okazał się on bardzo dobry w smaku i do tego faktycznie pobudzał. Tak w świat ruszyła wieść o pysznym napoju o niezwykłych właściwościach.

Swoją drogą kiedyś z chęcią opiszę, jak wygląda rytuał picia kawy w Etiopii, gdzie w kawiarniach zielone ziarna palone są na specjalnej patelni, młócone, a następnie gotowane na ogniu w glinianym garnku razem z wodą – wszystko dzieje się na twoich oczach. Magia. Kawa przygotowywana w ten sposób ma bardzo delikatny smak, którego próżno szukać w Polsce. Do Europy nie trafiają zielone ziarna kawy, jest ona palona przed wyruszeniem w długą, międzykontynentalną drogę.

Jak wszyscy wiemy, kawa dotarła aż na europejski ląd. Pierwszą kawiarnię otwarto prawdopodobnie w Wiedniu. Podobno to właśnie tam po raz pierwszy zaserwowano kawę z mlekiem, a na pomysł ten wpadł… Polak. Dzisiaj kawa nie już, tak jak kiedyś dobrem luksusowym, jest ogólnie dostępna.

Kultura picia kawy we Włoszech

Współcześnie picie kawy jest bardzo ważną częścią kultury włoskiej. Włosi jako naród są kojarzeni z tym napojem. Piją ją do śniadania, robią dwie przerwy na kawę w ciągu dnia, popijają ją po obiedzie, a czasami nawet i po kolacji. Większość Włochów od kawy zaczyna dzień. Dla niektórych to całe śniadanie inni popijają nią herbatniki, rogalik czy inną słodkość. Bywa, że decydują się na opcję bezkofeinową, żeby rozkoszować się smakiem kawy w dowolnym momencie i w każdym towarzystwie. Kawa ma za zadanie nie tylko pobudzać, ale też być swego rodzaju przyjemnym rytuałem. Ten zwyczaj jest częścią włoskiego dolce vita.

Kawa we włoskim barze przygotowywana jest w ekspresie, a we włoskim domu albo w małym ekspresie, albo w kawiarce (mokce). Jest mocna w smaku.

We Włoszech, nieważne, czy w domu, pracy czy na wakacjach, obowiązkowo w ciągu dnia należy zrobić przerwę na kawę, tzw. pauza caffé. To konwenans – kawę pije się raczej w towarzystwie i w miarę szybko – na trzy, cztery łyki. Można oczywiście napić się samemu, bo w końcu to przyjemność, natomiast jeśli tylko jest to możliwe lepiej wypić ją w towarzystwie (czasami takiego towarzystwa dotrzymuje po prostu barman).

W swoim domu również robię przerwy na kawę, chociaż mój mąż jest jednym z niewielu Włochów, którzy nie lubią smaku kawy i dlatego jej nie pija (co czasami jest zaletą, bo jeśli w restauracji zamówimy dwa tiramisu, które okazują się bardzo nasączone kawą, to obie porcje zjadam ja <3). Gdy ktoś pyta mojego męża, czy pije kawę, on czasami odpowiada: Tylko etiopską, przygotowaną w Etiopii. F., jak już wspomniałam, pije herbatę (sic!) i twierdzi, że w każdym mieście jest jakiś Włoch, który nie pije kawy – w Mediolanie padło na niego.

Jaką kawę zamówić w kawiarni? Jakie są rodzaje kawy we Włoszech? Jaką kawę piją Włosi i kiedy to robią? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w kolejnym artykule. Mam nadzieję, że już powoli zaczynasz czuć zapach kawy.

Dodaj komentarz